понедељак, 29. фебруар 2016.

Info-portal na bugarskom jeziku “Far”


Od 1. marta 2016. godine na medijskom prostoru Republike Srbije počinje sa radom novi medij civilnog sektora – Internet Portal „Far“. Ovaj dvojezični multimedijalni portal na bugarskom i srpskom jeziku registrovan je u registru medija Agencije za privredne registre.

„Ideja vodilja oko koje se okupila redakcija Internet Portala „Far“ je da ovaj novi medij civilnog sektora u budućnosti postane internet baza najvažnijih informacija iz svih oblasti bitisanja jedne manjinske zajednice i svih gradjana bez obzira na nacionalne i verske razlike. Naši novinari-saradnici iz Dimitrovgrada, Pirota, Bosilegrada, Niša, Beograda, Novog Sada i drugih gradova potrudiće se da da putem raznovrsnih rubrika javnosti na brz i profesionalan način plasiraju sve važne informacije iz lokalne sredine i gradova gde žive pripadnici bugarske nacionalne zajednice“, kaže odgovorni urednik portala Petar Videnov, koji je u oblasti radijskog, televizijskog i pisanog novinarstva već 21 godinu.

Osnivač Internet Portala „Far“ je udruženje gradjana „Emblema“, sa sedištem u Dimitrovgradu, koje se kao nevladino i neprofitno udruženje bavi javnim informisanjem i proizvodnjom medijskih sadržaja radi zalaganja za vrednosti gradjanskog društva i ostvarivanja, očuvanja i daljeg razvoja kulturnog identiteta bugarske nacionalne zajednice na teritoriji Republike Srbije.

„Veliku podršku u osnivanju udruženja i medija pružili su nam Nezavisno društvo novinara Vojvodine i predstavnici OEBS-a u Srbiji, koji su prepoznali našu ideju. Smatramo da je ovo pravi medijski put za manjinske i višejezične medije u Srbiji. Znamo da će u početku biti teško, ali želja tima medijskih profesionalanca koji smo okupili je da istraje u borbi za objektivno i kvalitetno informisanje“, ističe predsednik udruženja Slaviša Milanov, sa 15-to godišnjim iskustvom u sferi elektronskih medija.

Pored pisanih tekstova (vesti, reportaža, intervjua, komentara, zanimljivosti…), posebna pažnja na portalu „Far“ biće posvećena i TV produkciji.