петак, 9. октобар 2015.

Novak Đoković fondacija opremila vrtić Leptirić u Dimitrovgradu

Dimitrovgrad, 7. oktobar 2015 – Novak Đoković fondacija otvorila je danas vrtić Leptirić u Dimitrovgradu.

Svečana ceremonija bila je kruna višemesečnog napornog rada Opštine Dimitrovgrad na kompletnoj rekonstrukciji ovog objekta i Fondacije koja je Leptirić opremila najmodernijim nameštajem, igračkama i didaktičkim materijalom u vrednosti od 2,7 miliona dinara.

Leptirić je jedan od ukupno tri objekta u okviru Predškolske ustanove 8. septembar i trenutno ga pohađa 109 mališana. Pre rekonstrukcije vrtić je bio u izuzetno lošem stanju – krov je bio sačinjen od azbestnih ploča, nisu postojali toaleti za decu, kao ni igračke i nameštaj za grupe.

Deca nisu imala nameštaj, niti edukativne i didaktičke materijale i igračke. Želeli smo to da promenimo, da im pomognemo i pružimo mališanima jednake šanse da stiču i razvijaju nove veštine, poput njihovih vršnjaka. Deca sada mogu da uživaju i uče u stimulativnom okruženju. Leptirić će za njih postati omiljeno mesto u kom provode deo dana i gde se uvek rado vraćaju. Fondacija nastavlja da pruža pomoć deci predškolskog uzrasta iz ekonomski ugroženih sredina, i ovo je jedan možda mali korak, ali značajan za Dimitrovgrad i okolinu – rekla je Maja Jovanović, projektni menadžer Novak Đoković fondacije, zahvalivši se partneru na ovom velikom i važnom projektu, Opštini Dimitrovgrad.


Zoran Đurov, predsednik opštine Dimitrovgrad, istakao je da je rekonstrukcija Leptirića bila višegodišnji problem, te da bi svi koji su pomogli njegovoj obnovi danas trebalo da budu ponosni na uloženo vreme i trud.

Pre više od godinu dana pokrenuli smo inicijativu da se zameni krov, tako da deca i vaspitačice borave u zdravom okruženju. Objekat je građevinski završen u junu, a Opština je za tu namenu izdvojila 11,5 miliona dinara. I kako to obično biva, kada smo stigli do kraja, nedostajala su nam sredstva za nove igračke i nameštaj kako bi sve bilo kompletno – bila nam je potrebna pomoć prijatelja – rekao je Đurov.

Đurov je dodao da je Opština strateškog partnera i prijatelja pronašla upravo u Novak Đoković fondaciji, koja je odmah prihvatila da deci kupi nove igračke i nameštaj.


Sonja Kamenov, direktorka Predškolske ustanove 8. septembar,takođe je iskoristila priliku da se zahvali partnerima na projektu. Ona je istakla da je najveći poklon za sve koji su pomogli rekonstrukciji Leptirića upravo osmeh mališana i njihov prvi susret sa novim igračkama i nameštajem.

Učešće u opremanju Leptirića i saradnja sa opštinom Dimitrovgrad samo je jedan od projekata za unapređenje predškolskih ustanova u kojima Novak Đoković fondacija aktivno učestvuje. Promovišući značaj ranog razvoja – znanja i veština kojima mališani ovladavaju u najranijim godinama života, Fondacija je pokretač i „Školica života – zajedno za budućnost“, projekta usmerenog na otvaranje novih, rekonstrukciju i opremanje postojećih predškolskih ustanova.