недеља, 14. јун 2015.

Gde se nalazi Šopski zaliv?


Tekst preuzet sa sajta:http://muzejcaribrod.blogspot.com/

Šopska salata, šopski govor, šopska nošnja, šopsko oro,... a da li ste čuli za Šopski zaliv? Ne mislim na jaz, na vadu ili savak, već na pravi zaliv u kome pristaju brodovi!
Šopski zaliv, putem oka Google maps

Malo ljudi za to zna, ali takav zaliv postoji: Šopski zaliv (Shopski cove) se nalazi na Antarktiku, na jugozapadu ostrva Grinič (Greenwich Island). Širok je 2,6km i dubok 1,9km. Ovaj zaliv zaklanja luku Jenki (Yankee Harbour) i prvi put je posećen od strane lovaca na foke, početkom 19.veka.
Lokacija ostrva Grinič na Antarktiku

Zaliv je dobio ime po šopskoj regiji, a na osnovu odluke Komisije za davanje imena na Antarktiku, koju je Novembra 1994. osnovao Antarktički Institut u Bugarskoj. Od 2001. ova komisija radi u okviru Ministarstva inostranih poslova Bugarske.

Šopska regija, po Jovanu Cvijiću

Ova komisija je 2004. godine pokrenula ekspediciju pod nazivom Tangra 2004/05 u toku koje je grupa bugarskih naučnika detaljnije istraživala do tada neistražene delove Antarktika, uglavnom na ostrvima Grinič i Livingston. Oni su postavili kamp nazvan Akademija (Camp Academia) koji je imao i svoju poštansku adresu.

Šopski zaliv (Shopski cove) je jedna od tih lokacija!!!
"Stanovnici" Šopskog zaliva