понедељак, 23. март 2015.

PREMIJERA FILMA "TRIO FORTE" U BEOGRADU


U prisustvu brojnih zvanica, medijskih poslenika vodećih medija u Srbiji, profesionalnih reditelja, muzičara, umetnika i predstavnika kulturnih institucija, 13. marta u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ u Beogradu održana je premijera dokumentarnog filma „Trio forte“ produkcije „Positive Production“ iz Dimitrovgrada. Bila je to prilika da se na velikom platnu posetiocima ove renomirane beogradske kulturne ustanove prezentuje jedan deo muzičke tradicije malog grada na Jugoistoku Srbije. Režiju i scenario potpisuje Petar Videnov, dok je producent, snimatelj i montažer Ivica Ivanov.
„Velika je čast na kraju premijere filma dobiti gromoglasni aplauz i lepe kritike od kolega novinara, filmskih stvaralaca i umetnika uopšte. Raduje me i veliki broj gostiju i ljudi poreklom iz dimitrovgradskog i pirotskog kraja, koji su došli da pogledaju na velikom platnu ovaj muzički dokumentarac“, kaže Videnov.
U 45 minuta ovo ostvarenje prikazuje muzičko stvaralaštvo doajena muzike Vasila Geleva, dugogodišnjeg prvog solo klarinetiste Beogradske filharmonije i profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i istaknute pijanistkinje Sonje Lončar, docenta na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i operskog pevača Alekse Vasića, profesora muzičke škole „Davorin Jenko“. Svi oni vode poreklo iz Dimitrovgrada-Cariboda i na najbolji način predstavljaju bogatu kulturnu tradiciju malog grada u zemlji i inostranstvu.
Film je radjen 2014. godine u produkciji agencije za kinematografsku i televizijsku produkciju „Positive Production“ i prve takve vrste u Dimitrovgradu, a uz podršku Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“ i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Nakon beogradske premijere, film „Trio forte“ će biti prikazan i na kanalu Radio televizije Caribrod, TV Pirot, TV Most u Novom Sadu, RTV KISS u Kosovskoj Mitrovici i drugim regionalnim i lokalnim televizijama u Srbiji.
Autorski tandem Petar Videnov-Ivica Ivanov dobitnici su značajnih nagrada na domaćim i inostranim medijskim festivalima i njihovi planovi su kao i do sada - ambiciozni.