субота, 17. јануар 2015.

Ко је био Асен Балкански!


Фудбалски клуб у Цариброду је основан 1924. као ФК Балкан, а променио је своје име неколико пута пре Другог светског рата. Након рата, 1945. клуб је ре-основан као Асен Балкански. 1950-их поново мења име у Спортист, али 60-их је враћено старо име Асен Балкански. Коначно, 1994. клуб добија садашње име Фудбалски клуб Балкански.
А ко је био Асен Балкански верујем да не зна већина данашњих играча, навијача, али и већина (млађих) грађана Димитровграда.

Асен Балкански (Славчо Георгијев Дроцанов)

Асен Балкански је заправо партизанско име, или надимак човека који је свој живот посветио борби против фашизма и кога је пламен те борбе и прогутао. Сиромашна породица Георгија Дроцанова из села Чупрене у Бугарској добила је 20.септембра 1920.године четвртог сина. Дечак је добио име Славчо. У родном селу завршава прогимназију одличним успехом, али због материјалног стања у породици не наставља даље школовање, већ почиње да ради као слуга по селу. Ипак, његово интересовање за књигу и учење не јењава, па Славчо постаје библиотекар у селу. Тих година долази у контакт са људима из комунистичке илегале и прихвата њихове тада прогресивне и обећавајуће идеале.

Кућа Асена Балканског у селу Чупрене, данас музеј

У јесен 1941. Славчо добија позив за војску и одлази у касарну. Ипак, због својих убеђења не мисри се са чињеницом да служи у војсци која је на страни фашиста, па одлучује да побегне. Са својим пријатељем Неофитом Александровим Ломским једне ноћи беже из касарне у Белоградчику, прелазе југословенску границу и ступају у контакт са југословенским партизанима. Двојица младића приступају Нишавском партизанском одреду и учествују у борбама на територији југоисточне Србије, показујући велику храброст и иницијативу. Када командир чете гине у борби, Славнчо Георгиев Дроцанов, сада већ познати борац Асен Балкански, постаје командир чете. Његови подвизи на подручју Висока толико су се прочули, да је фашистичка власт у Бугарској обећала 300.000 лева ономе ко убије или преда Асена Балканског. Његов пријатељ Неофит Ломски гине у борбама које бивају све теже.


На пут његовој борби не стаје непријатељ, већ јак реуматизам, због кога је Балкански илегално пребачен преко границе у Видин, где су се партизански лекари старали о њему 20-ак дана. Због честих рација у тој области, Балканског пребацују у Софију, где остаје до оздрављења. У пролеће 1943. Балкански се прикључује Видинском партизанском одреду, а одатле са још групом бораца прелази у Југославију, где се прикључују Пиротском одреду.

Полиција и четници врбују локално становништво како би лакше ухватили Балканског и његове људе. Приликом припреме за једну акцију, 8.августа 1943. група партизана на челу са Балканским силази у село Топли Дол како би се снадбела храном. Међутим, они наилазе на заседу! У тој заседи, код моста у Топлом Долу, гине Асен Балкански, као и познати југословенски партизан Кото. Асен Балкански је у тренутку погибије имао само 23 године.

Лого ФК Балкански

У његову част, због показане храбрости у борбама у Високу, припадници Царибродског партизанског одреда дају предлог да након рата фудбалски клуб у Цариброду понесе име Асен Балкански.